AKDENİZ´DE YUNAN OYUNU

 

Doğu Akdeniz, sahip olduğu enerji kaynaklarıyla uluslararası siyasetin gündemindeki ağırlığını arttırmış, yeni bir rekabet alanı haline gelmiştir. Türkiye´nin enerji güvenliği ve bir enerji koridoru olmayı hedefleyen politikaları açısından Doğu Akdeniz´deki gelişmeler ciddi riskler yaratmaktadır. Doğalgaz kaynakları pek çok devletin ve petrol şirketinin ilgisini çekmekte ve din kardeşimiz olan Mısır, Suudi Arabistan ve BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) gibi sözde Müslüman ülkeler, Türkiye´ye karşı siyonist İsrail ve Hristiyan Rum-Yuan ikilisiyle işbirliği yapmaktalar. Yunanistan daha önce de İtalya ile imzaladığı benzer anlaşmayla ilgili harita yayınlamış, bölge ülkelerinin Münhasır Ekonomik Bölgeleri´nin sınırlarını belirlemiş ve ABD ile AB´yi Türkiye´ye karşı kışkırtmıştı.

Son olarak Yunanistan ile Mısır´ın kıta sahanlığı münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzaladıklarını açıklamasına Türkiye, Libya ile imzaladığımız deniz yetki alanları sınırını ortadan kaldırılmasını amaçladığı ve Akdeniz egemenlik alanlarımızı ihlal ettiği gerekçesiyle “yok hükmündedir” diyerek haklı bir tepki gösterdi. Mısır-Yunanistan arasında imzalanan bu anlaşmayla ilan ettikleri MEB´i, Türkiye´nin haklarını gaspetmektedir. Buna karşılık Türkiye´nin de Navtex ilan ederek, Oruç Reis gemisini sismik araştırmalar için bu bölgeye göndermesi üzerine gerginlik bir anda tırmandı. Halen Oruç Reis sismik araştırma gemimiz, savaş gemilerimizin yakın koruması altında kıta sahanlığımızda, Barbaros sismik araştırma gemimiz ise Kıbrıs adası doğusunda bize ait sularda sismik araştırma yapıyorlar.

Türkiye´nin Doğu Akdeniz´de şu ana kadar izlediği politika herhangi bir oldubittiye izin vermemek ve tek taraflı hamlelerin önüne geçmek biçimindedir. Bizim de yanlışlarımız nedeniyle Yunanistan´ın “Türkiye´yi yalnızlaştırma politikası” başarılı olmuş, Doğu Akdeniz´de karşımızda politikacıların tabiriyle “Şer İttifakı” kurulmuştur. Mısır, Suudi Arabistan, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri), İsrail, Suriye, Lübnan, Fransa, İtalya, AB ve ABD Yunanistan´ın yanında...

Türkiye´yi kendi kıyılarına hapsetme çabası içinde işbirliği yapmaktalar. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan, yanlarına İsrail ve Mısır´ı da alarak bölgede bir blok oluşturmaya çalışmaktadır. Geçen yıl, adı geçen bu dört ülkeye ek olarak İtalya, Ürdün ve Filistin´in katılımıyla “Doğu Akdeniz Gaz Forumu´nun” kurulmuş olması ortaya çıkan bu bloğu gözler önüne sermektedir.

2004 Sevilla Haritası´nın –ki bu harita KKTC- TC bağlantısını koparıyor, KKTC´yi yok sayıyor ve Türkiye´yi Antakya Körfezi´ne hapsediyordu- çizilmesinden başlayarak aslında bu sorunlar söz konusu olduğunda AB gönlünün kimden yana olduğunu göstermişti.(1)

Emekli Koramiral Kezek´e göre, Doğu Akdeniz´de, Yunanistan-GKRY oyunlarına dur demenin yolu karşılıklı kıyılarımızın inkar edilemeyeceği tek ülke olan Mısır ile anlaşmaktı. Biz bu şansımızı kullanamadık. Çünkü, ülkemizin çıkarları ile ilgilenmek yerine üstümüze vazifeymiş gibi Mısır´ın iç politikası ile ilgilendik. Bu fırsatı kullanamadığımız gibi, Yunanistan´ın bunu kendi lehine kullanmasını da engelleyemedik.'  'Keşke Mısır, İsrail, Lübnan ve Suriye ile önceden bu konuda ikili temaslar yapabilseydik. Doğu Akdeniz´de bizim için en kritik ülke Mısır idi. 2003´de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi(GKRY) ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması yapmışlardı. Meclisleri, Mübarek ve çok kısa Mursi döneminde onaylamadığı anlaşmayı, Sisi döneminde onayladı. Doğu Akdeniz´de, Yunanistan-GKRY oyunlarına dur demenin yolu karşılıklı kıyılarımızın inkar edilemeyeceği tek ülke olan Mısır ile anlaşmaktıBiz bu şansımızı kullanamadık. Çünkü, ülkemizin çıkarları ile ilgilenmek yerine üstümüze vazifeymiş gibi Mısır´ın iç politikası ile ilgilendik. Bu fırsatı kullanamadığımız gibi, Yunanistan´ın bunu kendi lehine kullanmasını da engelleyemedik.'(2) 

Sonuçta, “bu süreç kesinlikle diplomatik yolla kontrol ve idare edilmelidir. Bizim daha iyi ilişkiler içinde olmamız gereken batıda İtalya, Arnavutluk doğuda Mısır ve İsrail´le Yunanistan sıkı ilişkiler kurarken, bizim oyun dışı kalmamız doğru bir yaklaşım değildir. Türkiye, Mısır, İsrail, Suriye ve Lübnan´la ilişkilerini, geliştirmek zorundadır.

Son sözüm haddini fazla aşan Yunanistan´a; PKK terörüne verdiğiniz desteği, Ege´de işgal ettiğiniz 18 adamızı, askersiz olma şartına rağmen antlaşmalara aykırı bir şekilde silahlandırdığınız adaları, Kıta sahanlığı, FIR hattı, Hava sahası ihlallerinizi, Uluslrarası kuruluşlarda aleyhimizedeki faaliyetlerinizi, Batı Trakya Türklerine yaptığınuz eziyetleri, yurdumuzdaki Pontusçuluk faaliyetlerinizi, Avrupaya geçmek isteyen sığınmacılara karşı insanlık dışı muamelenizi biliyor ve görüyoruz...

Tarih boyunca aldığınız dersler yetmemiş gibi, AB ve ABD´ye güvenerek kabadayılık yapıyor, eğitim yaptırırken asil Türk Miletine terbiyesizce küfür ettirerek askerlerinize Türk Düşmanlığı enjekte ediyorsunuz. İzmir´e girerken de aynı küstahlığı yaparak bayrağımızı ayaklarınızla çiğnemiştiniz, ama Ege´nin serin sularında duş almaktan kurtulamadınız... Yabancıların desteği ve entrikalarla savaşmadan elde ettiğiniz topraklardan olmak istemiyorsanız, haddinizi aşıp ta Türk Milletinin sabrını taşırmayın...

Süheyl  ÇOBANOĞLU

RUBASAM Bşk.V.

 

K A Y N A K ......................:

(1) https://www.yenisafak.com/hayat/turk-dis-politikasini-anlamak-dogu-akdeniz-stratejisi-3524128

(2) Yeniçağ: Oruç Reis´in seyrini bir de 'Çaka Bey'den dinleyelim - Selcan TAŞÇI HAMŞİOĞLU

 
 
 
 

Süheyl ÇOBANOĞLU

CHP'li DEMİR: "BİZ HAZIRIZ"

CHP’Lİ BÜLBÜL: GERÇEKTEN EKONOMİDE TARİH YAZDILAR

Demokrat Partili İlay Aksoy: Hükümet HÜDA-PAR Üzerinden SADAT'a mı Görev Veriyor?

VEKİL ADAYI DEMİR: GEÇEN SENEDEN HİÇBİR DERS ALMAMIŞIZ!

NUŞİREVAN ELÇİ "TÜRKİYE’DE ANLAYIŞ DEĞİŞECEK"

Kadının Meclisteki Temsili Artırılarak, Yönetimde Söz sahibi Olması Sağlanacak”

CHP’Lİ YALIM: KONYA’DA BULUNAN TOKİ EVLERİ DEPREMZEDELERE VERİLSİN

BTP Teşkilatlarındaki Deprem Kayıplarını Genel Başkan Hüseyin Baş Açıkladı.

Para Varsa Kanal İstanbul’a Değil, İstanbul Depremine Hazırlık İçin Harcayalım

AK PARTİLİ TÜZÜN: BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDELİM: DEVLET MİLLETİNİN YANINDA!

Finans Uzmanı Murat Özsoy: "Bankalar Kredi Musluklarını Açacak"

Depremzede Kiracı Ev Sahibinden Tazminat Talep Edebilir

Bayrampaşa Belediyesi’nden 3 Bin 283 Öğrenciye Burs

Dijital Mağazaların 21 Aralık’ta Ciro Beklentisi 10 Milyar TL.

Başkan Vergili bu Kez de Öğrencileri Sevindirecek

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY AÇIKLADI: KREDİLERE SINIRLAMA MI GELİYOR?

CEP YAKMAYAN GEMİ TURLARINA ÇIKMAK ARTIK DAHA KOLAY!

BEYLİKDÜZÜ´NDE GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİNE ÖRNEK PROJE

BU KIŞ DİŞLERİNİZİ NASIL SAĞLIKLI TUTARSINIZ

Yüksek Aidata İtiraz Edebilirsiniz

HAYAT KURTARAN İLK YARDIM TEKNİĞİ ‘HEIMLICH MANEVRASI’

BEYLİKDÜZÜ’NDE HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

HAKSIZ FİYAT ARTIŞINA , FIRSATÇILARA KARŞI , TÜKETİM DEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANALIM , BU HAFTA SONU BOYKOTO HEPBERABER DESTEK OLALIM….!

Meclis toplantıları canlı yayınlanacak

Büyük Türkiye’nin Mimarı Turgut Özal'ı Anma Mesajı

KARAYÜN, 7. KEZ GENEL BAŞKAN SEÇİLDİ

"Bu Seçim Türkiye’yi Yönetenlere Bir Dur Deme Seçimidir"

Türkan Şoray ve Fatma Girik Parkı Törenle Açıldı

Akademisyen Kıratlı'dan Muhtar Çiğdem Özkan'a Ziyaret

ÇANAKKALE GEÇİLMEZ SATRANÇ TURNUVASI TAMAMLANDI

SPOR AKADEMİSİ KAYITLARI BAŞLADI

BEYLİKDÜZÜ’NDE “ÖDÜLLÜ BOWLİNG TURNUVASI” HEYECANI

RECEP TÜRKOĞLU SPOR SALONU BAYRAMPAŞA´DA AÇILDI

Büyükçekmece Körfezi Açık Deniz Yüzme Yarışı Nefesleri Kesti

Sultangazili Gençler Aydın-Efeler Kampı´nda Doyasıya Eğlendi

RUMELİ KAVAĞINI BİR ALT LİGE YOLLAYAN P.KÖPRÜLÜSPOR SÜPER LİGE DEVAM DEDİ...

Trabzonspor Taraftarı Kulüpleri İçin Yürüyecek

Büyükçekmece 2022 Yılına 22 Ihlamur Ağacı Dikerek Girdi

AMPUTE FUTBOL MACI DOSTÇA BITTI : 1 - 1

MASA TENİSİ TURNUVASI´NDA KIYASIYA MÜCADELE

Apple Watch İle Çocuğunuzun Nerede Olduğunu Gösteren Uygulama

Klasik Otomobil Tutkunları Büyükçekmece´de Buluştu

MODA FOTOĞRAFÇILIĞINA İLGİ DUYANLAR İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI

BEYLİKDÜZÜ´NDE SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

İŞ DÜNYASINDA BAŞARIYI GARANTİLEYEN YAZILIM!

Teknolojinin Kadın Liderleri Doruk´ta Yetişiyor

100 Yıl Önceki Göçün Tanığı Dodge Rahmi M. Koç Müzesi´nde Sergileniyor

Hibrit Çalışma İle İş Birliğine Dayalı Üretim Çağı Başlıyor

ŞİRKETLERİN GELECEĞİNİ DATAROBOT ŞEKİLLENDİRECEK

Dijital Oyunlara Yapılan Harcamalar Yüzde 48 Arttı

ESKİ BAKAN BELEDİYE OTOBÜSÜ ŞÖFÖRÜ OLDU

HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA 23 ÖLÜ ! 40 YARALI

OLASI BİR KUZEY KORE SALDIRISINDA 15 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

KENDİSİNİ SİGARAYA BAŞLATAN ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ !

SURİYE SINIRI´NDA PATLAMA ! TÜRK MÜHENDİS HAYATINI KAYBETTİ

Rusya ve ABD Arasında Sıcak Çatışma !

ABD Suriye´yi Vurdu ! Sivil Kayıplar Var !

Son dakika.. Rusya´da Patlama

Almanya´dan Hannover Programına İptal Kararı...

Somali Havalimanı´nda Patlama: 10 Ölü 30 Yaralı !