KEŞANLI RECEBİYE HOCA

 

Edirne ilinin Keşan Kasabasından bir kız:Recebiye

Canım ülkemin benim için en güzel olan Keşan kasabasında ben on sekizine yeni girmiş hayatımın ilkbaharında ortaokul bitirmiş bir sürü sebeb ten dolayı lise okuyamamış, ha kafam çalışmadığından değil bu arada şartlar öyle gerektirmiş çok üzülmüştüm okuluma devam edemedim diye ama olsun kurslara gittim merak ettim öğrendim yetiştirdim kendimi. Kendime güven tavan yapmış o yıllarda. Bir arkadaşım gelip bir sınav açılacağını söyleyince ona hep minnet duymuşumdur iyiki haber verdi o sınav için bana ..

Hayatımın akışını değiştirdiğimi düşünüyorum girdiğim o sınavla elimden her iş gelir, hırslı, azimli, üretken derken bir baktım ki ben sınavı kazanmışım ve rahmetli babacığımın köyünde AKHOCA da genç kızlara dikiş ,nakış öğretmeye çalışıyorum .Çalışıyorum diyorum çünkü bana gelen öğrencilerim benden çok ama çok tecrübeli ellerinden iğne iplik düşmemiş yıllardır, İğne iplikle kuyu kazıp durmuşlar çok şey öğrendim onlardan var olsunlar.
Akrabalarımın yanında kalıyorum bana bir oda verdiler sağolsunlar , aşlarına sularına ortak ettiler beni kendi evlatları gibi bağırlarına bastılar benimle ağlayıp benimle güldüler. Rahmetli Hasan amcam , rahmetli Koca Cemile yengem güzel insandılar nurlar içinde yatsınlar evin iki belikli yüzü gibi ruhuda güzel gelini küçük Cemile yengem ne güzel günlerdi şen şakrak neşe içinde sevgimiz gözlerimizde parlıyordu pırıl pırıl ve evin neşesi Emrullah agam ne güzel günler geçirdik haklarınızı helal ediniz ...

Ben kasabada büyümüş naif, ince ,kırılgan kasaba kızı eee birde eğitmen olmuş köye gelmiş konuşması farklı, davranışları farklı, farklı olmayan tek şey yüreğimdeki insan sevgisiydi tıpkı bugün olduğu gibi. Köye geldiğim ertesi günü sabahıydı Koca Cemile yengem aldı karşısına beni kızanım sen artık bizimsin, burası köy yeridir sabah erken kalkıcan küçük Cemile yengene yardım edicen al bakalım bu şalvarını çek ayağına okula giderken giyersin süslü elbiselerini bağla grebinide başına öyle saçların açık gezme ortalıkta, okuldan gelincede hemen şalvarını giy, iş başına çok zoruma gitmişti çok, hatta aptalca ağlamıştım da, yıllar geçti gitti şimdi düşününce ne kadar akıllı kadınmış diyorum ev idaresini nasıl iyi bilirmiş zaman geçtikçe daha iyi anlıyorum.

Yıllar geçip giderken mazi içiniz titreten bir yara oluyor acısıyla tatlısıyla köyde gün erken başlar günün ilk ışığıyla kalkar koyulurduk iş başına rahmetli Hasan Amcamın ilk işi uyanınca hayatta duran radyosunu açmak olurdu ya Polis Radyosu yada Türkiyenin Sesi Radyosunu her sabah İbrahim Tatlısesten Kara Çadırın Kızı´nı dinlemek nasip olurdu. Koca Cemile Yengem peçkayı yakmış çayı da demlemiş olurdu biz uyanana kadar işe başlamadan önce bir bardak çay yanında iki tane pötibör büsküvi öyle büsküviler paketle alınmazdı şimdiki gibi. Karton Kutulardaydı ne lezzetliydi onlar, sonrasında iş başı Mandalara bakmak Emrullah Agamın işiydi.

Küçük Cemile Yengemle ben soğuğu iliklerimize kadar çekerek avluyu süpürmek, köy çeşmesinden su getirmek tavukları, ördekleri yemlemek biz bu işlerle uğraşırken burnumuza gelen mis gibi peçkada pişen tarhana çorbası kokusu unutulmaz tat köyde yaşam kıymetliydi o yıllarda insan hayatı değerliydi ama hayvanlara verilen değer de hiç azımsanamayacak kadar önemliydi. Kapıdaki karabaşa, sarman kediye yemek vermeden insanlara yemek verilmezdi ne ulvi bir düşüncedir ağzı dili olmayan yüce rabbimin yaratıklarına böylesine güzel değer vermek. 

Okul saatim yaklaşırken başlardı telaşım hazırlan okula git keyifle seni bekleyen genç kızlarla şarkılarla, türkülerle hikayelerle geçen güzel günler her zaman derim bende emeği olanlar çoktur diye. Benim bu eğitmenlik hayatımda Akhoca köyünde iki ablam ikide ağbim olduğu Baki Ağbim her zaman sonsuz saygı duyduğum Okulun müdürü, Ceyhan Ağbim köyümün öğretmeni tüm kalbimle sevdiğim nedense beni hep güldürdüğü için galiba bir başka severdim onuda Muhterem Ablam adı gibi Muhterem becerikli elinden ve dilinden herşey gelirdi pratik yolla bohça köşesi katlamayı da ondan öğrenmiştim.

Lale Ablam ne sıcak sevgi dolu öğretmenlerdiniz hepiniz köyüme çok emek veriridiniz eskiden öğretmenler köyde herşeyi bilirdi acaba şimdide aynımıdır, bilmiyorum hoş köylerde okulda kalmadıya.

Akhoca köyündeki geçirdiğim yıl, benim için deyim yerindeyse hayatı öğrendiğim yıldır. Sıkıntıyla baş edebilmeyi aslında senden daha çok şey bilen insanlara, onlardan biriymiş gibi davranarak onlardan bir farkın olmadığını hissettirerek kendimi kabullendirmeyi öğrendiğim bir yıldı. Ha hiç bir şeyde bilmiyor değildim ama bilgi eksiğim çoktu ben eksiklerimi tamamladım. Öylesine ki öğretmenlerim sayesinde o yıl Keşan Halk Eğitim Merkezinde en çok konuşulan yıl sonu sergisi hazırlamayı başarırken köyde nasıl uyumlu bir şekilde çalışılır, nasıl yaşanır hepsini öğrendim, bazen kendim bile inanmakta zorlanıyorum nasıl başardım gündüz sergi açılışı akşam da veda gecesi kendi köyümün ve civar köylerin davet edildiği muhteşem bir gece 18 yaşındasınız henüz çocuk sayılırsınız bir piyes yazdım ve yönettim öğrencilerime oynattım bu piyesi.

Köyde ilk defa defile yaptım traktör römorklarının yan yana dizilmesiyle sahne yaptık halk oyunları oynadık maniler türküler söyledik hayatımızda öyle izler vardır ki silinmesi mümkün değil ve nasıl başarabildim diye düşünürüm yirmibeş yıl boyunca Recebiye hoca olarak kalabilmeyi ilk görev yerim AKHOCA köyündeki o güzel insanlar öğrettiler bana zaman içinde büyüklerin sözünü dinleyerek, küçüklerin gözlerindeki ışığı görerek, hatalarından ders çıkartmayı bilerek ve sevgiyle kendine inanarak, kendin gibi olarak tüm kapıların açılabildiğini güzel insanlar hep yanımızda olsunlar...Sevgiyle -AŞK-LA .

Şimal Yıldızı Recebiye ÇATAKSEZER

 

 


Recebiye ÇATAKSEZER

CHP'li DEMİR: "BİZ HAZIRIZ"

CHP’Lİ BÜLBÜL: GERÇEKTEN EKONOMİDE TARİH YAZDILAR

Demokrat Partili İlay Aksoy: Hükümet HÜDA-PAR Üzerinden SADAT'a mı Görev Veriyor?

VEKİL ADAYI DEMİR: GEÇEN SENEDEN HİÇBİR DERS ALMAMIŞIZ!

NUŞİREVAN ELÇİ "TÜRKİYE’DE ANLAYIŞ DEĞİŞECEK"

Kadının Meclisteki Temsili Artırılarak, Yönetimde Söz sahibi Olması Sağlanacak”

CHP’Lİ YALIM: KONYA’DA BULUNAN TOKİ EVLERİ DEPREMZEDELERE VERİLSİN

BTP Teşkilatlarındaki Deprem Kayıplarını Genel Başkan Hüseyin Baş Açıkladı.

Para Varsa Kanal İstanbul’a Değil, İstanbul Depremine Hazırlık İçin Harcayalım

AK PARTİLİ TÜZÜN: BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDELİM: DEVLET MİLLETİNİN YANINDA!

Finans Uzmanı Murat Özsoy: "Bankalar Kredi Musluklarını Açacak"

Depremzede Kiracı Ev Sahibinden Tazminat Talep Edebilir

Bayrampaşa Belediyesi’nden 3 Bin 283 Öğrenciye Burs

Dijital Mağazaların 21 Aralık’ta Ciro Beklentisi 10 Milyar TL.

Başkan Vergili bu Kez de Öğrencileri Sevindirecek

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY AÇIKLADI: KREDİLERE SINIRLAMA MI GELİYOR?

CEP YAKMAYAN GEMİ TURLARINA ÇIKMAK ARTIK DAHA KOLAY!

BEYLİKDÜZÜ´NDE GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİNE ÖRNEK PROJE

BU KIŞ DİŞLERİNİZİ NASIL SAĞLIKLI TUTARSINIZ

Yüksek Aidata İtiraz Edebilirsiniz

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ 23 NİSAN’DA HATAY’DA

Bayrampaşa’da ‘Sineksiz Yaz’ İçin İlaçlama

Büyükçekmeceli Judocular Kuşak Sınavını Başarıyla Geçti

SEVENLERİ UNUTMUYOR AŞIK DAİMİ 41 YILDIR ANILIYOR

Millet Egemenliğinin Yıl Dönümü 23 Nisan…

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Gönüllerince Kutladılar

KADINLARA ÖZEL KENDİNİ KORUMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ ULUSLARARASI ÇOCUK ŞENLİĞİ

Prof. Dr. Haydar Baş Vefatının 4. yıl Dönümünde Tüm Yurtta ve Dünyada Çeşitli Noktalarda Düzenlenen Programlarla Anıldı.

Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda Emekliler Açlıkla Savaşa Terk Edilmemeli

SPOR AKADEMİSİ KAYITLARI BAŞLADI

BEYLİKDÜZÜ’NDE “ÖDÜLLÜ BOWLİNG TURNUVASI” HEYECANI

RECEP TÜRKOĞLU SPOR SALONU BAYRAMPAŞA´DA AÇILDI

Büyükçekmece Körfezi Açık Deniz Yüzme Yarışı Nefesleri Kesti

Sultangazili Gençler Aydın-Efeler Kampı´nda Doyasıya Eğlendi

RUMELİ KAVAĞINI BİR ALT LİGE YOLLAYAN P.KÖPRÜLÜSPOR SÜPER LİGE DEVAM DEDİ...

Trabzonspor Taraftarı Kulüpleri İçin Yürüyecek

Büyükçekmece 2022 Yılına 22 Ihlamur Ağacı Dikerek Girdi

AMPUTE FUTBOL MACI DOSTÇA BITTI : 1 - 1

MASA TENİSİ TURNUVASI´NDA KIYASIYA MÜCADELE

Apple Watch İle Çocuğunuzun Nerede Olduğunu Gösteren Uygulama

Klasik Otomobil Tutkunları Büyükçekmece´de Buluştu

MODA FOTOĞRAFÇILIĞINA İLGİ DUYANLAR İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI

BEYLİKDÜZÜ´NDE SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

İŞ DÜNYASINDA BAŞARIYI GARANTİLEYEN YAZILIM!

Teknolojinin Kadın Liderleri Doruk´ta Yetişiyor

100 Yıl Önceki Göçün Tanığı Dodge Rahmi M. Koç Müzesi´nde Sergileniyor

Hibrit Çalışma İle İş Birliğine Dayalı Üretim Çağı Başlıyor

ŞİRKETLERİN GELECEĞİNİ DATAROBOT ŞEKİLLENDİRECEK

Dijital Oyunlara Yapılan Harcamalar Yüzde 48 Arttı

ESKİ BAKAN BELEDİYE OTOBÜSÜ ŞÖFÖRÜ OLDU

HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA 23 ÖLÜ ! 40 YARALI

OLASI BİR KUZEY KORE SALDIRISINDA 15 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

KENDİSİNİ SİGARAYA BAŞLATAN ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ !

SURİYE SINIRI´NDA PATLAMA ! TÜRK MÜHENDİS HAYATINI KAYBETTİ

Rusya ve ABD Arasında Sıcak Çatışma !

ABD Suriye´yi Vurdu ! Sivil Kayıplar Var !

Son dakika.. Rusya´da Patlama

Almanya´dan Hannover Programına İptal Kararı...

Somali Havalimanı´nda Patlama: 10 Ölü 30 Yaralı !