Tarih: 23.05.2018 22:30

KOHLEAR İMPLANT (BİYONİK KULAK)

Facebook Twitter Linked-in

KOHLEAR İMPLANT (BİYONİK KULAK)


Kohlear implant tam sağırlık dumunda dahi işitmeyi sağlayabilen küçük elektronik cihazlardır. Normal işitme cihazları çevreden gelen sesi yükselterek kulağa tekrar vermektedir. İç kulaktaki tüysü hücrelerin ileri derecede hasarında ses ne kadar artırılırsa artılrılsın işitme mümkün olmamaktadır. Yani ileri ya da çok ileri derecede işitme kaybında normal işitme cihazı yeterli olamamaktadır. Ancak, kohlear implant sesi elektrik enerjisine çevirerek işitme sinirine ilettiğinden, ileri derecede tüysü hücre kaybı sonrası oluşan sağırlık durumlarında dahi işitmeyi sağlamaktadır.
Kohlear implant iç ve dış olmak üzere iki ana parçadan oluşmaktadır.Dış parça alcıc (mikrofon) ve işlemciden (prosesör) oluşmakta olup, kulak kepçesi ve saçlı deriye tutturulmaktadır. Dış parça tıpkı işitme cihazları gibi takılıp çıkarılabilmektedir. İç parça ise cerrahi bir operasyonu ile iç kulağa ve cilt altına yerleştirilen iki parçadan (stimulatör ve elektrot) oluşmaktadır.
Kimler Kohlear İmplant Adayıdır?

İşitme cihazından fayda görmeyecek kadar iç kulak hasarı olan, işitme siniri sağlam olan bütün bireyler kohlear implant adayıdır.
Kohlear İmplant Kriterleri;
Yaş: 1 yaşından büyük olmak
Çocuklar: her iki kulakta çok ileri derecede işitme kaybının olması
Erişkinler: İşitme eşiklerinin 70 dB üzerinde olması ve konuşmayı ayrıt etmenin %30´dan kötü olması ve işitme cihazından yeterli faydanın sağlanamaması
Tıbbi engel halinin bulunmaması (ileri derecede kalp akciğer hastalığının bulunması, mental retardasyon, psikoz vs.)
Yeterli motivasyon ve uygun beklentinin olması
Cerrahi sonrası yeterli eğitim ve rahabilitasyon imkanlarının bulunması




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —