MUHARREM AYININ BEREKET ve İKRAM SEMBOLÜ AŞURE

MUHARREM AYININ BEREKET ve İKRAM SEMBOLÜ AŞURE

Hicri Takvim´e göre Hicri Yılbaşı ile beraber Muharrem ayına girildi. Müslüman alemi için önemli olan muharrem ayının her 10. Günü, İslam dünyasında bereket ve ikram sembolü aşureler yapılır ve dağıtılır…

 

İnanca göre ´Büyük Tufan´dan sonra Nuh Peygamberin elindeki malzemelerle yaptığı bir tatlı olan aşure, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutarak sosyal dayanışmaya önemli katkılarda bulunmuştur.

Peki birlik beraberlik ve kardeşlik duygularının güçlenmesine vesile olan bereket ve ikramın sembolü, en tatlı ortak değerimiz aşure nasıl yapılır? Aşure yapmanın püf noktaları nedir?

Biz de Eyüpsultan Postası olarak Türk ve Osmanlı mutfağının en lezzetli ürünlerinin sunulduğu Eyüpsultan Belediyesi´nin sosyal tesislerinden Ensari Konağı´na gittik ve tesisin şef aşçısı Levent Sanık´tan, hem tadıyla hem görüntüsüyle cezbeden aşure´nin yapımını anlatmasını istedik.

AŞURE YAPIMINDA HANGİ MALZEMELER KULLANILMALI?

Geleneksel tarife göre aşurenin, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içerdiğini belirten Şef Levent Sanık sözlerine şöyle devam ediyor: “Aşurenin malzemeleri, kişisel zevklere, bütçeye ve bölgelere göre farklılık gösterebiliyor. Normalde 15 çeşit malzeme sabittir ama bu sayı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir. Biz 12 kişilik bir aşure hazırladık. Biz aşuremizde 600 gram buğday, 250 gram nohut, 250 gram fasulye, 200´er gram kayısı, incir, ceviz, kuru üzüm, kuş üzümü, fındık, badem, gül suyu, çubuk tarçın kullandık.”

MALZEMELERİN SIRALAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSULAR NELER?

Aşurenin ana malzemelerini oluşturan buğday, nohut ve fasulyenin bir gece önceden ıslatılıp haşlanması gerektiğini belirten usta şef, tarifine şöyle devam ediyor: “Özellikle renklerin birbirine karışmaması ve daha berrak bir renk elde etmek için tüm malzemelerimizi pişme derecelerine, sertliğine göre tenceremize ilave ediyoruz. Zeten bir gece önceden buğdayımız, nohutumuzu ve fasulyemizi suda bekletmiştik. Daha sonrasında yıkayıp haşlıyoruz. Bakliyat grubumuzu tencerimize koyduktan sonra, kuru meyveleri ve en son şekerle gül suyunu ilave ediyoruz. Biz 12 kişilik tarifimizde 2 litreye yakın su ve 600 gram şeker kullandık. Aşuremizin iki saate yakın kısık ateşte pişmesi gerekiyor.”

AŞUREYİ NASIL SÜSLEMELİYİZ?

Aşurenin tadıyla olduğu kadar göze de hitap eden bir tatlı olduğunu vurgulayan Şef Levent Sanık, “Aşuremiz hazır hale geldikten sonra üzerini yine isteğe göre çeşitli malzemelerle süsleyebilirsiniz. Normalde nar taneleri konur ama mevsimi olmadığı için biz yenilenebilir çiçeklerle süsledik. Ayrıca aşureyi pişirirken içine attığımız ceviz, badem, fındık, kayısı ve kuş üzümü gibi malzemeleri süslemede de kullandık. Kullanılan malzemelerin çoğu mevsimsel ve bitkisel olduğu için lif oranı yüksektir; doyurucu ve besleyicidir”diyor.

 

 
 
 
 
 
 
 


BAŞKAN MUTLU: SEVİNCE SEVİLİYORSUNUZ
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ 23 NİSAN’DA HATAY’DA
Bayrampaşa’da ‘Sineksiz Yaz’ İçin İlaçlama
Büyükçekmeceli Judocular Kuşak Sınavını Başarıyla Geçti
SEVENLERİ UNUTMUYOR AŞIK DAİMİ 41 YILDIR ANILIYOR
BUGÜN 23 Nisan NEŞE DOLUYOR İNSAN"
Millet Egemenliğinin Yıl Dönümü 23 Nisan…
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Gönüllerince Kutladılar
KADINLARA ÖZEL KENDİNİ KORUMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ ULUSLARARASI ÇOCUK ŞENLİĞİ