Tarih: 10.04.2017 10:12

Rusya ve ABD Arasında Sıcak Çatışma !

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin Suriye saldırısından sonra Rus basını ABD-Rusya ilişkilerinde 3 senaryo üzerinde duruyor. En dikkat çekeni ise iki ülke arasındaki sıcak çatışma ihtimali.
ABD´nin İdlib´deki katliamın ardından Suriye üssünü vurmasıyla yükselen tansiyon Rusya´da da gündeme oturdu. Rus basınına göre ABD-Rusya ilişkilerinde bundan sonra ne olabileceğine dair 3 senaryo konuşuluyor.

TurkRus´un Rossiyskaya Gazeta´dan aktardığı habere göre Rus analistler olası senaryoları şöyle sıralıyor:

1- RUSYA-ABD ARASINDA SICAK ÇATIŞMA

Bazı uzmanlar, ABD saldırısının ardından Rusya´nın bölgede kendi askeri varlığına dair bir ´gösteri´ yaparak gözdağı verebileceği düşüncesinde. Eğer ABD saldırısı tekrarlanırsa Suriye topraklarında konuşlandırılmış hava savunma füzeleri ile bazı ABD füzelerinin düşürülebileceği konuşuluyor. Rus analist Aleksey Fenenko, ABD saldırısını tekrarlarsa Rusya´nın güç kullanarak karşılık vermek zorunda kalabileceğini, bunun nükleer silah kullanımını tümüyle ihtimal dışı bırakmayan bir senaryo olduğunu savunuyor.

2- UÇURUMUN KENARINA YOLCULUK

Habere göre değerlendirme yapan bir başka analist Dmitri Suslov. Suslov, Trump´ın askeri adımlarının 'Bush yönetiminin light (hafif) versiyonu' anlamına geleceğini savunuyor. ABD´nin yeniden Esad´ın gitmesini şart koşması durumunda Rusya´nın 'müttefikini satmamak' zorunda olduğunu söyleyen uzmana göre, Trump´ın zayıf görünmemek için yaptığı gövde gösterisi Moskova-Washington ilişkilerini uçurumun kenarına getirip orada bırakabilir. Küba krizi buna örnek gösteriliyor.

3- DİPLOMATİK ÇÖZÜM

Habere göre Rusya´da konuşulan en iyimser senaryo bu. Rus analistlere göre Rusya´nın ABD´ye askeri bir yanıt vermeyek konuyu uluslararası örgütlere ve kamuoyuna 'ABD saldırganlığı' olarak lanse etmeye çalışacak. Bu senaryoda Rusya´nın Suriye´deki askeri varlığını arttırmayı gerektirecek bir durum olmadığı savunuluyor. Bu görüşe göre, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson´un Moskova ziyaretiyle zorlu bir pazarlık süreci başlayabilir.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —