ŞEKER HASTALIĞINA DİKKAT!

 

Saygıdeğer Bizde Haber Gazetesi okurlarım, 2019 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde düşündüm, taşındım bu hafta sizler ile adı tatlı kendisi ise hayli acı bir konuyu(!) daha doğrusu günümüzün önemli bir hastalığı olan Diabetus Mellutus ‘u yani diyabet´i halk arasında ise şeker diye bilinen hastalığa ait bilgileri paylaşmak istiyorum.

Kısaca ifade etmek gerekirse, diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren önemli bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile göstermektedir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glikozun (şekerin) hücrelerin içine girememesinden kaynaklanmaktadır..

Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glikoz pankreasın Langerhans hücreleri  tarafından salgılanan insülin hormonunun yardımıyla hücre içine girmekte ve orada yakılarak enerjiye dönüşmektedir

Kısaca ifade etmek gerekirse, hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen kapılar mevcuttur. Bu kapılar normalde kilitli olup, ancak uygun anahtar varlığında açılabilirler.

Diyabet, hücrelerin üzerindeki glikoz kapısının açılamaması durumudur. Bu örneğimizi şu şekilde de ifade etmek mümkündür. Diyabet hastalığı, anahtar işlevi gören insülin hormonu yetersizliğine veya insülinin etkilediği reseptörlerin yani hücre kapısındaki kilidin bozukluğuna bağlı olarak gelişmekte ve ortaya çıkmaktadır.

Diyabet hastalığının oluşum nedenlerine göre bir çok tipi olmakla birlikte, genellikle  Tip 1 ve Tip 2 olanları halk arasında daha çok bilinmektedir.

Tip 1 diyabet daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan ve insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir süreç  yani vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini tanıyamaması sonunda zedelenmesi ile meydana gelmektedir.

Mutlak veya görece bir insülin yetersizliği olduğundan hastalar ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan, enjeksiyon yoluyla yani insülin iğnesi olmak zorundadırlar. Bu nedenle Tip 1 diyabet İnsüline Bağımlı Diyabet (Insulin Dependent Diabetes Mellitus=IDDM) olarak da isimlendirilmektedir.

Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının %10´unu Tip 1 Diyabet vakaları oluşturmaktadır. Çocukluk çağında Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42´sinde diyabet gelişmektedir. Tip 1 diyabet genel olarak kuzey ülkelerinde daha sık görüldüğü bilimsel literatürler de yer almaktadır.

Tip 2 diyabet ise genellikle erişkinlerde ve kilolu kişilerde görülmektedir. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin salgılanmasındaki yetersizlikten çok dokulardaki insülin reseptörlerindeki direnç sonucunda glikoz metabolizması bozulmaktadır.

Tip 2 diyabetin kuvvetli bir genetik yatkınlık zemininde geliştiği bilinmekle birlikte, genetik mekanizmalar günümüzde hala tam olarak aydınlatılamamıştır.

Tip 2 diyabetliler hastalıklarının başlangıcında ve sıklıkla çok uzun bir süre insülin ihtiyacı olmaksızın yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Bu nedenle Tip 2 diyabet İnsüline Bağımlı Olmayan Diyabet (Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus= NIDDM) olarak da isimlendirilmektedir. Genel olarak erişkin nüfusta %4-8 oranında Tip 2 diyabet görülmektedir.

Diyabete bağlı klinik bulgular vücuttaki karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasının bozulmasına bağlıdır. İnsülin eksikliği veya insülin direnci nedeniyle hücrelere giremeyen glikoz belli bir serum düzeyini (180mg/dl) aştığında idrarla atılmaya başlar. Böbreklerden atılan glikoz beraberinde sıvı atılımını da arttırır ve sonuçta, kişide çok sık idrar yapma yani poliüri isteği oluşur. 

Kişi, bu durumda poliüri ile kaybolan sıvı kaybını karşılamak için çok su içmeye başlar bu durum da polidipsi olarak isimlendirilir. Organizma, enerji kaynağı olarak glikozu kullanamayınca bir taraftan iştah, yeme arzusu yani Poli faji gerçekleşmektedir. Diğer taraftan yedek enerji depoları olan yağlar ve proteinler yıkılmaya başlar ve bunun sonucunda iştah artmasına rağmen kiloda bir düşüş gerçekleşir. Diyabet hastalığının diğer  en önemli belirtileri ise, kısa sürede yorulma, görmede bulanıklılık, çeşirli deri enfeksiyonları olarak sıralayabiliriz.

         Bu hastalığın teşhisi, çeşitli uluslararası kuruluşların WHO, Amerikan Ulusal Diyabet Veri Gurubu=NDGG belirlediği kriterlere göre konmaktadır. Bu kriterler;

- Klasik diyabet bulguları olan bir kişide herhangi bir zamanda ölçülen plazma glükoz düzeyinin 200 mg/dl´ye eşit ya da üzerinde olması,

- En az 8 saatlik aç bir kişide plazma şekerinin 140 mg/dl´ye eşit ya da üzerinde olması. Yakın zamanda Amerikan Diyabet Birliği açlık kan şekeri sınırını 126 mg/dl´ye eşit ya da üzerinde olarak belirlemiştir.

- Şeker yükleme testinde (OGTT) 2. saatteki plazma glükoz seviyesinin 200 mg/dl´ye eşit ya da üzerinde seyretmesi olarak sıralanmaktadır.

Bir de halk arasında gizli şeker olarak isimlendirilen durum ise, normal glikoz dengesi ile diyabet arasındaki metabolik durumu ifade etmektedir. Normalde açlık plazma şekerinin 110 mg/dl olması gerekmektedir. Ancak açlık plazma şekerinin 110 mg/dl´nin üzerinde fakat 126 mg/dl´nin altında olması bozuk glikoz toleransı olarak ifade edilmektedir. Benzer şekilde şeker yükleme testi yapılan kişilerde 2. Saat sonunda ki plazma glikoz seviyesinin140 mg/dl´nin üzerinde, ancak 200 mg/dl´nin altında olması da bozuk glikoz toleransı olarak bilinmektedir.

Bu durumdaki kişilerin gün boyu kan şekerleri normaldir ve diyabet hastalığının bilinen ve yukarıda ifade ettiğimiz semptomları göstermezler. Bu nedenledir ki bu kişiler Tip 2 diyabet için en riskli grupta olduklarından yaşamlarına çok dikkat etmeli ve hekim önerileri ışığı altında yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelidirler.

    Sağlıklı, mutlu nice güzel günler diliyor, saygılar sunuyorum.                            

VEHBİ ALTUNÇUL

 


Vehbi ALTUNÇUL

CHP'li DEMİR: "BİZ HAZIRIZ"

CHP’Lİ BÜLBÜL: GERÇEKTEN EKONOMİDE TARİH YAZDILAR

Demokrat Partili İlay Aksoy: Hükümet HÜDA-PAR Üzerinden SADAT'a mı Görev Veriyor?

VEKİL ADAYI DEMİR: GEÇEN SENEDEN HİÇBİR DERS ALMAMIŞIZ!

NUŞİREVAN ELÇİ "TÜRKİYE’DE ANLAYIŞ DEĞİŞECEK"

Kadının Meclisteki Temsili Artırılarak, Yönetimde Söz sahibi Olması Sağlanacak”

CHP’Lİ YALIM: KONYA’DA BULUNAN TOKİ EVLERİ DEPREMZEDELERE VERİLSİN

BTP Teşkilatlarındaki Deprem Kayıplarını Genel Başkan Hüseyin Baş Açıkladı.

Para Varsa Kanal İstanbul’a Değil, İstanbul Depremine Hazırlık İçin Harcayalım

AK PARTİLİ TÜZÜN: BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDELİM: DEVLET MİLLETİNİN YANINDA!

Finans Uzmanı Murat Özsoy: "Bankalar Kredi Musluklarını Açacak"

Depremzede Kiracı Ev Sahibinden Tazminat Talep Edebilir

Bayrampaşa Belediyesi’nden 3 Bin 283 Öğrenciye Burs

Dijital Mağazaların 21 Aralık’ta Ciro Beklentisi 10 Milyar TL.

Başkan Vergili bu Kez de Öğrencileri Sevindirecek

FİNANS UZMANI MURAT ÖZSOY AÇIKLADI: KREDİLERE SINIRLAMA MI GELİYOR?

CEP YAKMAYAN GEMİ TURLARINA ÇIKMAK ARTIK DAHA KOLAY!

BEYLİKDÜZÜ´NDE GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİNE ÖRNEK PROJE

BU KIŞ DİŞLERİNİZİ NASIL SAĞLIKLI TUTARSINIZ

Yüksek Aidata İtiraz Edebilirsiniz

Ekonomik Kriz Kentsel Dönüşümü De Vurdu!

Dünyanın En İyi Festivali 25’inci Kez Kapılarını Açıyor

“Erdoğan Belli Siyasi İkballer İçin Türkiye’yi Bile Bile Zifiri Karanlığın İçine Attı”

İETT’DEN BEYLİKDÜZÜ’NE 3 YENİ HAT MÜJDESİ

MBB 2024-2029 DÖNEMİ YÖNETİMİNİ SEÇTİ

YAŞAM BAHÇESİ’NDE YAZLIK FİDELER TOPRAKLA BULUŞTU

Beylikdüzü'nde Kültür Sanat Sezonu Muhteşem Bir Kapanış Yapıyor

Gazzelileri Türkiye’ye Getirme Planı…

BAŞKAN MUTLU: SEVİNCE SEVİLİYORSUNUZ

BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ 23 NİSAN’DA HATAY’DA

SPOR AKADEMİSİ KAYITLARI BAŞLADI

BEYLİKDÜZÜ’NDE “ÖDÜLLÜ BOWLİNG TURNUVASI” HEYECANI

RECEP TÜRKOĞLU SPOR SALONU BAYRAMPAŞA´DA AÇILDI

Büyükçekmece Körfezi Açık Deniz Yüzme Yarışı Nefesleri Kesti

Sultangazili Gençler Aydın-Efeler Kampı´nda Doyasıya Eğlendi

RUMELİ KAVAĞINI BİR ALT LİGE YOLLAYAN P.KÖPRÜLÜSPOR SÜPER LİGE DEVAM DEDİ...

Trabzonspor Taraftarı Kulüpleri İçin Yürüyecek

Büyükçekmece 2022 Yılına 22 Ihlamur Ağacı Dikerek Girdi

AMPUTE FUTBOL MACI DOSTÇA BITTI : 1 - 1

MASA TENİSİ TURNUVASI´NDA KIYASIYA MÜCADELE

Apple Watch İle Çocuğunuzun Nerede Olduğunu Gösteren Uygulama

Klasik Otomobil Tutkunları Büyükçekmece´de Buluştu

MODA FOTOĞRAFÇILIĞINA İLGİ DUYANLAR İÇİN ÖNEMLİ İPUÇLARI

BEYLİKDÜZÜ´NDE SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

İŞ DÜNYASINDA BAŞARIYI GARANTİLEYEN YAZILIM!

Teknolojinin Kadın Liderleri Doruk´ta Yetişiyor

100 Yıl Önceki Göçün Tanığı Dodge Rahmi M. Koç Müzesi´nde Sergileniyor

Hibrit Çalışma İle İş Birliğine Dayalı Üretim Çağı Başlıyor

ŞİRKETLERİN GELECEĞİNİ DATAROBOT ŞEKİLLENDİRECEK

Dijital Oyunlara Yapılan Harcamalar Yüzde 48 Arttı

ESKİ BAKAN BELEDİYE OTOBÜSÜ ŞÖFÖRÜ OLDU

HAVAİ FİŞEK FABRİKASINDA PATLAMA 23 ÖLÜ ! 40 YARALI

OLASI BİR KUZEY KORE SALDIRISINDA 15 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

KENDİSİNİ SİGARAYA BAŞLATAN ARKADAŞINI ÖLDÜRDÜ !

SURİYE SINIRI´NDA PATLAMA ! TÜRK MÜHENDİS HAYATINI KAYBETTİ

Rusya ve ABD Arasında Sıcak Çatışma !

ABD Suriye´yi Vurdu ! Sivil Kayıplar Var !

Son dakika.. Rusya´da Patlama

Almanya´dan Hannover Programına İptal Kararı...

Somali Havalimanı´nda Patlama: 10 Ölü 30 Yaralı !