23 NİSAN ULUSAL
EGENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI´NIN
ANLAMI VE ÖNEMİ
MUHSİN DURUCAN
Ulusal egemenlik bambaşka bir duygu,
Ulusun kaderine damga vuran bir olgu,
İşgallerle tükenmiş koskoca bir devleti,
Ulusu kurtaracak Kemal Atatürk doğdu.
23 Nisan 1920, Türkiye Cumhuriyeti için yaşamsal önem taşıyan bir
gün oldu. Evet, Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açıldığı gündür. Her
yıl 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, coşkuyla kutlandı.
Ulusal egemenlik, yetkinin ulusta olması demektir. Osmanlı
İmparatorluğunda yönetim padişaha aitti.
Ülkeyi dilediği gibi yöneten padişahların rahatlarını düşündüğü dönemler yurdumuz sahipsiz
kaldı. Bütün topraklarımız işgal edildi, ordularımız terhise zorlandı, tersane ve fabrikalara el konuldu, başkent işgal edildi, karakolları basıldı, meclis düşman askerlerinin postallarıyla çiğnendi, mebusları sürgüne yollandı. 23 Nisan, kolu kanadı kırılmış bir ulusun yeniden
dirilişinin ve yeniden doğuşunun simgesi oldu.
Fransızlar; Dörtyol, Mersin, Adana ve yörelerini ve Afyonkarahisar İstasyonu´nu işgal etti. İngilizler; Batum, Antep, Cerablus (Suriye´de) kentlerini, Konya İstasyonu´nu Maraş, Birecik, Urfa ve Kars Merkezlerini işgal etti. Maraş ve çevresi daha sonra Fransızlara bırakıldı. İtalyanlar ise; Antalya, Kuşadası, Fethiye, Bodrum ve Marmaris ile yakın yörelerini işgal etti. Böylece İtilaf Devletleri, Ateşkeş Antlaşması hükümlerini uygulatmak için baskı yapabilecek önemli
merkezleri ellerine geçirmiş oldular.
Mustafa Kemal, Milli Kurtuluş Savaşını başlatmak için 19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıktı. Devamında Amasya, Erzurum ve Sivas´ta yapılan kongrelerle ülkenin kurtuluşu için ülke evlatlarının savaşması gerektiği düşüncesi pekişti. Ulusun egemenliği, yine ulus eliyle
gerçekleşmeliydi. Atatürk: “Tek egemenlik vardır, o da ulusal egemenlik…” diyerek Cumhuriyet yönetimine vurgu yaptı.
Ankara´da 23 Nisan 1920 günü toplanan ve ülkenin her tarafından seçilerek gelen temsilciler, ülkemizin yokluk ve yoksulluk döneminde çalışmaya başladı.
Meclis, top sesleri altında, gaz lambası ışığında çalışmalarını aksatmadan devam ettirdi. Ulusal Kurtuluş Savaşımızı ilgilendiren tüm kararlar bu mecliste alındı.
23 Nisan, millet iradesinin yönetimde yer aldığı gündür. 23 Nisan 1920 ruhu tüm mazlum uluslara örnek oldu. Bununla birlikte Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen bir gündür. Dünyada kutlanan ilk Çocuk bayramıdır. Bu büyük gün, başta çocuklarımız olmak ulusumuz için kutlu olsun.
***
23 Nisan Etkinliği, Fuaye Süreyyapaşa Sitemizde de coşkuyla kutlandı!
Programa göre; Site Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Rehanoğlu yaptığı açılış konuşmasının ardından Muhsin Durucan´a (şahsıma) söz verdi. Günün anlam ve önemine uygun konuşmamı sundum.
Şef Özgür Koban yönetimindeki Fuaye Türk Sanat Müziği Korusu, başarılı bir konser verdi. Özellikle solistler bol alkış aldılar! Ardından Gizem Ekiz ve minik öğrencileri, salındakilere müzik konseri sundular. Fuaye Sanat Merkezi´nin gösterisi ile etkinlik noktalandı.
Coşkulu bir 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması yapıldı.
Emeği geçenleri alkışlamak, erdemdir!
***
Doğum Günüm nedeniyle gönderilen özgün bir kutlama metnini ekliyorum:
“Kırk yılı aşkındır; Isparta´da Halk Eğitimi Başkanı olduğu günlerden bu güne dost kaldık ve bir yaşam boyu bunun anlamına anlam katanlardanız. Herkes eğitimini alsa da doktor, yargıç, mühendis olamaz.. Bunların içinde uygulayıcılar ayrıdır, her an yeni veriler, özler katarak yaradılıştan bu mesleğin adamı olduklarına dikkat çekenler ayrıdır. İşte onlardan birisi de şairliği, yazarlığı, sanat adamlığı, gönül dostluğu, rafine bir insanda öne çıkan öz değerler ne ise ‘onlarla´ donanımlı, yaradılıştan öğretmen-eğitimci bir Muhsin DURUCAN´ımızdır. Soyadı da bunun ifadesi ve kendisine çok yakışanıdır. Bir de 23 Nisan´da doğmuş olması ne güzel uymuştur “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” felsefesinin amacına, kutsallığına!
Böylesi bir insana/insanlara Yüce Allah´ın sıhhatli-mutlu uzun ömür vermesi hayatımıza bir armağandır.
Sevgili dostum Muhsin Durucan öğretmenim: Doğum günün kutlu olsun..
Esenlik, esinlik, erinç-gönenç içinde uzun bir ömürle umduğun geleceklere ulaşmanı diler; seni, sevgi ve saygılarımla selamlarım.”
Mehmet Ali ERDİN
NOT: Evet, 23 Nisan, benim doğum günüm… Kutlamada bulunan nezih
insanlara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum ve bir şiirimi
sunuyorum.
DOĞUM GÜNÜ
Serin esen yellere
Ben hep Meltem derim.
O özgün gülüşlere
Ben hep Neşe derim.
Saygıyla bakan gözlere
Ben hep Özlem derim.
Sevgi sunan gönüllere
Ben hep Sevinç derim.
Yaşanan güzel günlere
Ben hep Dönüş derim.
Doğum günün kutlu olsun
E s e n l i k l e r dilerim!
Muhsin DURUCAN