İsmail AYDOĞMUŞ

Tarih: 22.03.2020 14:07

AŞIK VEYSEL´İ ANIYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

 

 

ÇİÇEK VİRÜSÜ VEYSEL´İN İKİ ABLASINI VE BİR GÖZÜNÜ ALDI

 

'Üç yüz onda gelmiş idim cihana

Dünyaya bakmadım ben kana kana

Kader böyle imiş çiçek mahana

Levh u Kalem kara yazmış yazımı'

 

25 Ekim 1894´te Sivas´ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan (Söbalan) köyünde dünyaya gelen Âşık Veysel Şatıroğlu bugün olduğu gibi insanımızın salgın hastalıklarla mücadele ettiği bir dönemde doğdu.

Çiçek virüsüne yakalanan Veysel´in iki kız kardeşi (ablası) hastalığının pençesinden kurulamayarak hayatlarını kaybetti. Veysel de 1901 yılında yedi yaşına geldiğinde çiçeğe yakalanıp bir gözünü kaybetti.

'Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeğe gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan'

Perde inmiş olan ikinci gözünü de bir kaza sonucu yitiren küçük Veysel´in dünyası kararır.
Babası Karaca Ahmet genç yaşta karanlıkta kalan küçük Veysel´e vakit geçirsin diyerek bir saz aldı. O da sazı ömrünün sonuna dek insanların aydınlanması, kardeşçe yaşaması için çaldı. Sazına verdiği düzene de 'Veysel düzeni' dediler.

Âşık Veysel “İki kapılı handan” gelip geçerken bıraktığı eserlerle insanlığın malı oldu.
Âşık Veysel 21 Mart 1973 te 79 yaşında köyünde fiziki olarak aramızdan ayrıldı. Ama o eserleriyle, anılarıyla yüreğimizde yaşıyor. Ruhu Şad olsun.

İstanbul´da yaşayan Âşık Veysel´in sevenleri, dostları, şairler ve ozanlar olarak akrabalarıyla her yıl 21 Martta Gülhane Parkındaki anıtı önünde anıyoruz.
Bu yıl dünyada ve ülkemizde Corona virüsünün salgını dolaysıyla toplantı ve etkinlikler yasaklandığı için, onu medya aracılığıyla anıyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

21 Mart aynı zamanda Hz. Ali´nin doğum günü, Dünya Şiir Günü ve büyük bir coğrafyada baharın gelişi “Nevruz” günü olarak da kutlanıyor. Bu günün tüm insanlığa Veyselce güzellikler getirmesini diliyorum.

Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu adına
Bşk. Halk Şairi İsmail AYDOĞMUŞ

Hicri 1310 yılı Miladi 1901 yılı demektir.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —