İsmail AYDOĞMUŞ

Tarih: 15.04.2020 15:25

HACIBEKTAŞ´TA ÂŞIK DAİMİ HEYKELİ DE OLMALIDIR

Facebook Twitter Linked-in

 

Günler, aylar, yıllar göz açıp kapayıncaya kadar gelip geçiyor. Geri dönüp baktığımızda malla, mülkle, geçim derdiyle oyalanırken başta vücudumuzun gençliğimizin yok olup gittiğini, anatomimizin değiştiğini, yaşlanıp yolun sonuna geldiğimizi görüyorum. Kullandığımız alet edatlardan cihazlara, şehirlere varana kadar büyük bir değişim geçirdiğinizi görüyoruz. Biz göçsek de yerimize gelecek nesillerin yine aynı şehirleri, yine aynı doğayı kullandığını unutmamalıyız.
Öyleyse başta çevremiz, doğamız köylerimiz kasabalarımız olmak üzere bütün şehirlerimizi gelecek kuşaklara temiz sorunsuz ve güzellikler içinde bırakmalıyız. Bu bir görevdir. Biz nasıl atalarımızdan bu emaneti almışsak, torunlarımıza da aynı şekilde bozmadan güzelleştirerek bırakmalıyız. Mirasyedi gibi düşünmek yerine, kendimizi emanetçi olarak görmeliyiz. Çünkü bu dünya bize mülk değildir. Hepimize emanettir. Öyleyse korumalı ve güzelleştirmeliyiz.
Şehirlerimizin gerçek sahipleri kendi doğasına kültürüne sahip çıkarak bulundukları çevreleri güzelleştiriyorlar. Başta belediyelerimiz olmak üzere vatandaşlarımız kendi beldelerine sahip çıkıyor.
Şehirlerini marka yapma yolunda verdikleri çabalarla yerel tarihlerine, kültür varlıklarına, ürünlerine sahip çıkıyorlar.
Bu şehirlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Ama Hacıbektaş ilçemizin burada özel bir yeri vardır. Hünkâr Hacı Bektaş Veli´nin kabri ve dergâhının da bulunmasından dolayı dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ziyaretçilerin barınma, konaklama ve gezinti ihtiyaçlarını düşünerek yerel yönetimler şehri güzelleştirmek için birçok heykel ve donatılarla şehrin kültürel kimliğini öne çıkarmayı başarmışlardır. Şehri gezerken ana arterlerde ya bir heykelle ya bir tarihi mekânla yüz yüze geliyoruz. Özellikle üç tepedeki tarih ve kültür zenginliği hemen dikkat çekiyor.
Yedi ulu ozanın sıra sıra dizilmiş heykelleri, Sivas´ın anısına yapılan heykeller, Âşık Veysel´in, Âşık Mahzuni, Âşık Davut Sulari heykelleri yanında Âşık Daimi´nin olmaması bir eksikliktir. Gerçi 25-26 Haziran 2011 de benim de konuşmacı olarak katıldığım 2.Uluslararası Halk Ozanları Buluşması´nda Âşık Daimi görkemli bir törenle anılmıştı. Ona olan vefamızı heykelini de dikerek tamamlamalıyız.
Daimi bu kültüre verdiği emekle, söylediği deyişlerle, Hacıbektaş´a yıllar öncesinden semah ekipleri kurup otobüslerle taşıdığı canlarla, örnek ve önder kişiliğiyle bunu en çok hak eden ozanlarımızdan biridir.
Düşler Dünyası sanatçıları şair ve ozanları olarak her yıl mezarı başında ve salonlarda andığımız Âşık Daimi´yi bu yıl salgın hastalıktan dolayı evlerimizde kaldığımız için fiziki olarak bir araya gelemediğimizden bilgisayar ve telefonlarımız vasıtasıyla haberleşerek anıyoruz.
Asıl adı İsmail Aydın olan Âşık Daimî 1932 yılında İstanbul´da doğdu, aslen Erzincan´ın Tercan ilçesindendir. Aile Birinci Dünya savaşı sıralarında İstanbul´a göç etmiştir. Âşık Daimi´nin iki dedesi de saz şairiydi o nedenle saz çalmayı ve söylemeyi onlardan öğrendi. Bir süre sonra da kendi deyişlerini okumuştur.
İstanbul´dan ayrılarak bir süre baba diyarı Sivas Kangal´a ardından Tercan´a ve Çayırlı´nın Karahüseyin köyüne göçmüş burada yetişmiştir. İsmail Aydın 1950 yılında Gülsüm Ana ile evlendi iki kızı, iki oğlu dünyaya geldi. 1962 yılında bir daha dönmemek üzere İstanbul´a yerleşti.
TRT Genel Müdürlüğü´nce açılan sınavı kazandı. O tarihten sonra kaşeli sanatçı olarak görevini sürdürdü. Yurtiçi ve yurtdışında konserler verdi. 1964 yılından hayatını kaybettiği yıla kadar Hacıbektaş´a ziyaretler organize edip deyişler söyledi. 17 Nisan 1983 tarihinde aramızdan ayrıldı. En çok bilinen eserleri: Kâinatın Aynasıyım, Ne Ağlarsın, Seherde Bir Bağa Girdim, Bir Seher Vaktinde, Göremiyor isem Gerçek Varlığı, Sürüm Sürüm Sürünürüz, Biri Hacı Bektaş Biri Atatürk… gibi eserleri öne çıkan eserleridir.
Onu bir şiirini sizlerle paylaşarak saygıyla anıyorum.
Ayırma bizi katerden
Medet senden Pirim Ali
Mahrum eyleme didardan
Medet senden Pirim Ali
Yetiş Hacı Bektaş Veli
x
Münkürü nara yandıran
Âşıkları uyandıran
Ruhumuzu inandıran
Medet senden Pirim Ali
Yetiş Hacı Bektaş Veli
x
Münkür olan kalır matta
Ayırma doğru sıfatta
Koyma bizi arasatta
Medet senden Pirim Ali
Yetiş Hacı Bektaş Veli
x
Müminlerin yolusun sen
Muhammed´in gülüsün sen
Rahmeti bol ulusun sen
Medet senden Pirim Ali
Yetiş Hacı Bektaş Veli
x
DAİMİ der günümüz var
Kötülere kinimiz var
Senden özge kimimiz var
Medet senden Pirim Ali
Yetiş Hacı Bektaş Veli

KAYNAK:
Yadigâr Aydın Orhan - Âşık Daimi Hayatı ve Eserleri - Temmuz 1999 İstanbul
Can Yayınları: 111, Berdan Matbaacılık Birinci Basım sayfa: 78
Yazan: İsmail Aydoğmuş

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —