Süheyl ÇOBANOĞLU

Tarih: 15.07.2020 22:13

KIŞ KIŞLIĞINI YAPMAKTAN VAZGEÇMEZ - 2

Facebook Twitter Linked-in

 

Geçen yazımızda sözde müslüman din kardeşlerimiz olan Mısır, Suudi Arabistan ve BAE (Birleşik arap Emirlikleri)n,n, küresel komplo”nun maşası olarak, Akdeniz Egemenlik alanları, Ege, Suriye, Libya, PKK/PYD-terör vs. gibi her alanda Türkiye´nin aleyhine, musevi İsrail, hristiyan Rum-Yunan ikilisi, ABD, Fransa ve diğer AB üyeleri ile işbirliği yaptıklarından bahsetmiştik.

Türk´e, Türklüğe, kurulan Büyük Kumpası, görmek lazım. Osmanlıya göre;

-          Araplar 'KAVMİ NECİP',

-          Ermeniler 'Milleti Sadıka',

-          Rumlar ise 'Romalılar' oluyordu! Gelin görün ki bu kesimler hep dış güçlerin maşası oldular ve TÜRK´e, TÜRKİYE´ye (Osmanlı´ya), PADİŞAHA-HALİFE´ye- özetle VATANA ve MİLLETE  ihanetten  vazgeçmediler.(1a)

Geçen hafta kaldığımız yerden yazıya devam ediyoruz...

 

1.       Rusya´nın desteğini alan Esad, Türkiye´nin Suriye operasyonları için risk oluşturmaktadır. Fırat´ın batısında bir bölüm Türkiye tarafından kontrol altına alınmış ama malesef çok iddialı olmamıza rağmen Fırat´ın doğusundaki Amerikan hakimiyeti engellenememiştir.

2.      ABD ve İsrail, Doğu Akdeniz´de Türkiye karşıtı cepheyle hareket ediyor,Filistin ve Kudüs konusunda Türkiye´nin tepkilerini etkisizleştirmek için BAE ve PYD´yi kullanıyor.

3.      S-400 sorunu, Washington´a göre Türk-Amerikan ilişkilerindeki en önemli sorundur. F-35 sorunu ise S-400 sorununa bağlanmış bir alt sorundur. Ama S-400 aynı zamanda Ankara açısından bir karttır.(2)

4.      ABD´nin, Fetö´yü koruyup kollaması ve iade etmemesi de önemli bir sorundur.

5.      Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed´in 25 yıldır İsrail´le birlikte çalıştığının ortaya çıkması, Çek´lerden aldığı silahları Libya´da Hafter´e  göndermesi affedilemez...

6.      Vahabi Suudi Arabistan Yönetimi, Türkiye´den ne olursa olsun tüm ürünlerin alınmasını yasakladı. Böyle müslüman din kardeşi düşman başına...

7.      BAE, SUUDİ ARABİSAN, MISIR, BAHREYN, KUVEYT´İN de aralarında bulunduğu, beş müslüman arap ülkesi, Pençe-Kaplan operasyonunun “uluslararası hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmışlardır.

8.       Libya´da muhalif General Hafter´in kaybetmeye başlaması üzerine, Hafter´in sözde hükümetinin Başbakan Yardımcısı Abdel Salam Al Badri, İsrail medyasına ve Netanyahu´ya gönderdiği mektupta 'İsrail ile hiçbir zaman düşman olmadık ve hiçbir zaman da olmayacağız. Tel Aviv´den destek talebimiz var” diyor. İsrail, Rusya, Mısır ve Fransa ise durumu hala Hafter lehine çevirmek için uğraşıyor.

9.      Yunanistan/Kıbrıs Rum Kesimi, Birleşik Arap Emirlikleri ve PYD/PKK, Libya´da Hafter´in bozguna uğramasından rahatsız olmuşlardır.

10.  BAE´nin Şam rejimine İdlip´teki Türk Birliklerine saldırması için maddi destek verdiği bilinmektedir.

11.  BAE, PKK´ya da destek vermekte ve Türk düşmanlığını orada da sürdürmektedir.

12.  Somali´de de Türk üssünün kapatılması için olağanüstü faaliyet içindeki bir ülkedir. Bu küçük ülke boynundan büyük işlere kalkışıyor. ABD ve AB´de Türkiye aleyhine bazı siyasetçileri ve lobileri harekete geçiriyor. (3)

13.  ABD, İsrail ve Rusya gibi ülkeler, Türkiye´nin Somali, Suriye ve Libya politikalarını etkisizleştirmek için BAE´nin parasıyla,

·                    Türkiye´de FETÖ´yü,

·                    Suriye´de rejimi,

·                    Kandil´de PKK´yı

·               Libya´da Hafter´i desteklemektedir. Rus´ların paralı lejyonerleri olan Wagner´in finansörü de BAE´dir.(4)

 

14.  Türkiye´nin askeri nüfuzunun Libya´da  sürekli kılma ihtimali, Mısır´daki Sisi yönetimini rahatsız etmekte, Sirte-Jufra hattının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ifade ederek, Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin ilerleyişi sonrası ordusuna sınır dışı operasyonlar için hazır ol emri vermiştir.

15.  Rusya´nın Sirte kentini stratejik bir önem atfettiği biliniyor. Sirte, Cufra Hava Üssü´nün kuzeyinde yer almaktadır. Rusya´nın Cufra´ya Wagner paralı askerlerinin yanı sıra 14 adet Mig-29 ve Su-24 savaş uçağı konuşlandırdığı biliniyor.Rusya´nın Cufra´yı Suriye´deki Hımeymim hava üssü gibi kullanmak istediği anlaşılıyor. Rusya, Sirte´nin Hafter´in elinde tutulması halinde stratejik bir deniz üssü kazanmış, NATO´ya karşı avantajlı duruma gelmiş olacaktır. Bu nedenle Rusya´nın Sirte´nin 'kırmızı çizgi olduğu' yönünde açıklamaları var.(5)

16.  Libya´da Türkiye´nin karşısında olan Rusya, desteklediği Hafter´in gerilemesinin intikamını almak için Suriye rejimini Türkiye´ye karşı kışkırtmaktadır.

Elalem, yüzyıldan beri aklından çıkarmadığı SEVR´i hortlatmak, Türkiye´nin gönül ve akrabalık bağı olan, tarihi, sosyal, kültürel coğrafyasıyla ilgilenmesinin önünü kesmek için asla boş durmazken, kendi içimizde dindar-kindar nesil yetiştireceğiz diye milleti birbirine düşman etmenin mantığını anlayamıyoruım.

Kendimize haksızlık etmeyelim, her türlü beladan, ATATÜRK´ün rehberliğinde, birilk ve beraberlikle kurtulabiliriz.

Süheyl ÇOBANOĞLU

RUBASAM Bşk.V.

 

K A Y N A K.......................:

(1)   Özcan YENİÇERİ, Yeniçağ Gazetesi,23.06.2020 “Tehlikeli üç gelişme!”  

(1a) Yusuf  KARACA, Yenimesaj.com.tr/kadim-turk-dusmanligi-H1326329.htm

(2)   M.Ali Güller-Cumhuriyet

(3)   Özcan YENİÇERİ, Yeniçağ Gazetesi, 16.06.2020 “Libya´da Durum Riskli ve Karmaşık ” 

(4)   Özcan YENİÇERİ, Yeniçağ Gazetesi, 16.06.2020 “Libya´da Durum Riskli ve Karmaşık

(5)   Özcan YENİÇERİ, Yeniçağ Gazetesi, 16.06.2020 “Libya´da Durum Riskli ve Karmaşık

 
 
 

Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —