İsmail AYDOĞMUŞ

Tarih: 27.02.2023 15:27

KOLON KESMEK PLANLI ve TOPLU CİNAYETTİR

Facebook Twitter Linked-in

Depremde yıkılan binaların bazılarında özellikle kolon ve kirişlerinde kesilme olduğu görülmüştür. Demir örgülü çimento harcıyla doldurulup kalıplara dökülen dikey vaziyettekiler kolonlar, daire tavanındaki yatay olanlar da kirişlerdir. Bir de blok halinde perde duvarlar vardır. Kolonlar kirişler, perde duvarlar bir binanın iskeleti gibidir. Bunların varlığı ve kurallara uygun olarak yapılması binanı sağlamlığının ve güvenilirliğinin ölçütüdür.

Binanın taşıyıcı sistemi onan kolonları neden ve hangi mantıkla keserler? Bu konu inşaat aşamasında yapılan yanlışlarla başlar. Resimlerde de görüldüğü gibi başta binanın sıhhi tesisatı ve elektrik kablolarının geçtiği borular döşenirken hata yapılmaktadır. Bilinçsizce yapılan bu kırma delme işlemleri bina için gerekli olan bu tesisatları saklamak için ve daha güzel görünsün diye yapılmaktadır. Bu durum ne yazık ki bazı müteahhit ve bazı denetçiler tarafından görmemezlikten gelinmektedir. Bu da bina taşıyıcı sitemine zarar vermektedir.

Asıl tehlike daire olarak tasarlanıp yapılan bir binanın özellikle giriş ve zemin katlarında AVM, oto galeri, ticari yer, tamirhane gibi işler yapmak maksadıyla yapılan kolon kesmeleridir. Taşıyıcı sistemin kolonunu kirişini kesmek, bir insanın bacağını kesmek gibidir.

Kolonları çalışma alanlarını daraltan gereksiz şeyler gibi görüp, yer genişletmek maksadıyla yapılan bu kolon düşmanlığı aşırı kar için keyfi çıkar için yapılan kanunsuzluktur. Bu işlemin cezası yüzlerce hayata mal olmaktadır.

Bu kolon kesme işlemini yapanlar bu işi gizli yapmaktadırlar. Bu nedenle binaların her katında bulunan bütün mekânların yılda bir kez denetlenmesi gerekmektedir. Bu denetimden apartman yönetimleri ve daire sahipleri sorulu kılınmalıdır. Bu konuda gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır. Kolon kesmek suçu işleyenler, tasarlayarak planlı ve toplu katliam yapmak gibi cezalandırılmalıdır. Cezalar af edilmemeli, paraya çevrilmemelidir.

Kötülerden ve kötü düşünceli kişilerden uzak kazasız belasız depremsiz günler diliyorum.

Yazan: İsmail AYDOĞMUŞ

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —