İsmail AYDOĞMUŞ

Tarih: 24.03.2020 23:47

KÖROĞLU´DUR ATAM BENİM

Facebook Twitter Linked-in

 

Hiçbir ulus insana zulmetmiş zalimlerle övünç duymaz. Eloğlunun Robin Hood´ları, Jan Dark´ları varsa bu ülkenin de Köroğlu´su, Dadaloğlu´su, Pir Sultanı, kahramanları var.

Çanakkale´yi Çanakkale yapan, bu yurdu vatan yapan, İki Yüz Elli Üç Bin şehit vatan evladı ve ulu önder Mustafa Kemal´dir. Seyit Onbaşı´dır, Kınalı Ali´dir. Parmağının koptuğunu fark etmeyen ”Komutanım bu tüfeğin tetiği yok” diyenlerdir, On Beş yaşında harbe giden vatan evlatlarıdır… Kurtuluş Savaşı´mızın kahramanları; Kara Fatma´lar, Şerife Bacı´lar, Yörük Ali Efe, Demirci Mehmet Efe´dir. Sütçü İmam, Karayılan´dır… Nice isimli, isimsiz kahramanlar… Saymakla bitmez.

Almanya meydanlarında Hitler´in anıtını göremezsiniz. İtalya da Mussolini´nin heykeli bulunmaz. Bolu´da da Bolu Beyi´nin değil, Köroğlu´nun heykeli bulunur.

Köroğlu; Bolu beyine at beğendiremediği için gözüne mil çektirdiği Seyis Yusuf´un oğlu Ruşen Ali´dir. Halkın Köroğlu diye çağırdığı Ruşen Ali, Bolu Beyi´ne karşı durarak ezilen halkın yanında yer almış, adı Balkanlardan Azerbaycan´a yayılmış bir halk kahramanıdır. Köroğlu adı dünyada tanınan bir semboldür. Yiğittir, isyancıdır, iyilikseverdir. Aynı zamanda sazı elinde bir ozandır. İnançlıdır; eline, diline, beline, bileğine sağlam biridir. Etrafına topladığı keleşleriyle yaşadığı çok sayıda macerası dilden dile söylenir.

Köroğlu kolları diye adlandırılan hikâyelerini âşıklar uzun kış gecelerinde kuşaktan kuşağa anlatır. Bu hikâyelerde toplumsal belleğimize, haksızlıklar karşısında susmamamız, zalimlere boyun eğmememiz, sevginin, dostluğun, söz vermenin önemi, dayanışmanın kıymeti ve başarısı anlatılır. Kötü düşünceler yerilir, iyi ve güzel olan ahlaki davranışlar övülür.

Bir halk şairi olarak ben de Köroğlu gibi birinin manevi soyundan geldiğim için hep övünç duydum. Yaklaşık 50 yıldır Âşıklık geleneğine hizmet etmiş güzel yürekli arkadaşım değerli büyüğüm Karslı Âşık Erzade Kapan´la katıldığımız etkinliklerde sahne alırken Köroğlu´nun iki türküsünü hep birlikte okuduk, sevinçle gururla.. Kiziroğlu Mustafa Bey ve Benden Selam Olsun Bolu Beyine… Türküyü okurken duyduğunuz haz, dinleyen dostların türküye coşkuyla katılımı, kültürümüzde yer etmiş milli kahramanımız Köroğlu´nu anlatmaya yeter de artar bile...

Âşık Erzade Kapan yaptığımız sohbetlerde “Belçika´nın bir köyünde ve 95 li yıllarda Hollanda da okulda verdiği konserlerde “Peh Peh Kiziroğlu” diyerek yollarda kendisine yapılan sevgi gösterilerini anlatmıştı.

Köroğlu´dur Atam Benim

X
Bolu beyi kim oluyor

Köroğlu´dur atam benim

Göğsüm kıvanç güç doluyor

Köroğlu´dur atam benim

X
Çelik gibi bileğiyle

Çatal gibi yüreğiyle

Hak yoluna emeğiyle

Köroğlu´dur atam benim

X
Haksızlığa karşı duran

Kılıç çekip gürzü vuran

Zalimlerden hesap soran

Köroğlu´dur atam benim

X
Kırat´ıyla tarih yazdı

Gönüllere adın kazdı

Namertlere bakıp kızdı

Köroğlu´dur atam benim

X
İRADİ der sazı elde

Hikâyesi sözü dilde

Korkusu var yaban elde

Köroğlu´dur atam benim

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —